Herinneringsalbum of levensboek

Tijdens wat huishoudelijk werk vanmorgen dacht ik na over de naam levensboek. Een boek over je leven. Maar is niet iedere roman een levensboek? Een roman vertelt ook over het leven van de verzonnen hoofdpersoon. Dan is er natuurlijk ook de autobiografie en de biografie. Een autobiografie schrijf je over jezelf en een biografie wordt geschreven. Wat is dan het verschil? Een levensboek is dus eigenlijk een autobiografie want dat wordt in de ik-persoon geschreven met het verschil dat het toch vaak door een ander geschreven wordt. Ook wordt een levensboek aangevuld met foto’s en meestal op een andere manier gedrukt.

Is herinneringsalbum dan wel een goede naam? Want dat is ook wat het is, een album met tekst en foto’s. Maar de term herinneringsalbum staat bij Google als een fotoalbum/babyboek voor levenloos geboren kindjes. Wel mooi dat zoiets bestaat, een herinneringsalbum. Dat maakt het verlies misschien wat draaglijker als je de herinneringen aan de zwangerschap en geboorte, tastbaar kunt maken met zo’n album. Het geeft troost als je terug kunt lezen hoe het is gegaan.

Verder vond ik herinneringsalbums over allerlei onderwerpen, de bevrijding, de oorlog, koningin Wilhelmina en allerlei onderwerpen.

Maar ja, het blijft een album vol herinneringen, ons levensboek.  Je kunt er van alles in kwijt. Zelfs hoe oma de gehaktballen maakte, dat je broer altijd woorden omdraaide zoals totofoestel of een leuke anekdote over de op iedere verjaardag in de familie aanwezige taart van Tante Truus. Er zijn zoveel leuke, mooie, grappige momenten die interessant zijn voor de lezer.

Daarnaast hoef je natuurlijk helemaal niet oud te zijn om nu al over je leven te (laten) schrijven.  Wat denk je van een boek of blad over een bruidspaar? Of over een bijzondere zwangerschap en geboorte van bijvoorbeeld een meerling. Het hele leven bestaat uit herinneringen. Wat er gisteren gebeurde, hoort ook al tot de herinneringen.

Laten we alleen de goede herinneringen bewaren en de minder goede, ach ze horen bij het leven en soms moeten we die ook benoemen. Want juist de tegenslagen maken je tot een krachtig en prachtig persoon die het leven kan waarderen zoals het is.

 

memories 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *